CLAUDIA DE BREIJ
hier ben ik

Claudia: ‘Wie Carré binnenkomt, met al dat rode pluche en die aardige mensen die in prachtig kostuum de deur voor je openhouden voelt: ik mag er zijn. Dat gevoel gun ik iedereen. Over dat gevoel gaat Hier ben ik.’

 

 

Toen Claudia de Breij het eervolle verzoek kreeg een voorstelling voor Carré te maken, wist ze direct: dat wordt een familievoorstelling.

 

Claudia: ‘Wie Carré binnenkomt, met al dat rode pluche en die aardige mensen die in prachtig kostuum de deur voor je openhouden voelt: ik mag er zijn. Dat gevoel gun ik iedereen. Over dat gevoel gaat Hier ben ik.’

 

Aan de hand van het meeslepende levensverhaal van revuester Heintje Davids zingt, danst en vertelt Claudia over een klein meisje dat van haar vader te horen dat ze ‘te dik en te lelijk’ voor het toneel was. Later, toen ze dat podium al lang had veroverd, waren er mensen die besloten dat mensen als Heintje te joods waren om er te mogen zijn. Maar wie haar ook tegenhield, wat er ook gebeurde: Heintje wás er, en ze kwam altijd weer terug. Hier ben ik is een vrolijke voorstelling voor iedereen van 8 tot 88 over de droom en het recht er te mogen zijn, wie je ook bent.

 

 

Oudejaarsconference / 2019

Een oudejaarsconference.
Is dat nog wel van deze tijd?

Claudia: “Hold my beer…”

 

Heeft Wim Kan nooit opgeschreven hoe je oudejaarsvoorstelling maakt? Verkoopt bol.com geen

Cabaretschrijven voor Dummies? Of staat er niet een handige tutorial op YouTube? “5 waanzinnige tips voor de perfecte cabaretvoorstelling!”

 

Niet? Dan moet het toch weer allemaal van Claudia de Breij zelf komen.

 

Zij neemt deze avond het jaar 2019 onder de loep.

#nu / 2019

Claudia de Breij. Ze is vrolijk hoor, daar niet van, maar ook een beetje bang. Dat de oorlog komt. En dat je dan moet schuilen. Jaja. Je kunt er over zingen. Je kunt er ook iets aan doen.

 

Maar hoe?

 

Ga je de golven van de geschiedenis te lijf zoals Willem van Oranje, zoals Mahatma Ghandi of toch zoals Piet van de lokale fanfare uit het dorp van haar jeugd?

En wanneer?

Dat weet ze wél: NU.

Oudejaarsconference / 2016

Stel. Je bent cabaretier. Je bent de veertig gepasseerd, je hebt alles al bereikt wat je ooit wilde bereiken en zelfs nog veel meer dan dat. Wat moet je dan nog? Een makkelijke vraag voor Claudia. Zij denkt:

 

"ik ga gewoon wéér iets doen dat ik nooit eerder gedaan heb." Dat geen enkele vrouw ooit eerder gedaan heeft. De oudejaarsconference! Claudia heeft een Poelifinario op haar naam staan, tig radioprijzen, een evergreen, diverse bestsellers en cabaretprogramma’s met zoveel sterren dat het hemelgewelf jaloers omlaag kijkt. Bovendien kreeg ze vorig jaar de Louis Davidsring: een kleinood dat haar, via Herman van Veen, onlosmakelijk verbindt aan een grootheid als Wim Kan. Tja en dan is de stap naar een Oudejaarsconference natuurlijk een volstrekt logische.

Teerling / 2016

’t Is crisis. (Misschien had u dat al ergens gelezen.)

In de economie, in de politiek en misschien ook wel in uw hoofd.

En dat blijft het nog wel even ook. Zeggen ze.

‘We moeten sámen de schouders eronder zetten, maar dan nog zullen we het nooit meer zo goed krijgen als vroeger’, murmelt de minister-president ons zuinig toe.

 

Het is niet anders.

De teerling is geworpen.

Claudia gelooft er niks van.

Over crisis hoef je haar niks te vertellen (ze komt er zelf net uit) en ze zal bewijzen dat het waar is:

Het wordt inderdaad nooit meer zo goed als vroeger.

Het wordt veel beter.

Hete vrede / 2012

Wie begrijpt de tijd waarin hij zelf leeft? Achteraf, ja, over vijftig jaar, als Geert Mak in een mooi zondagavond-programma heeft uitgelegd hoe het allemaal zat, in de jaren ‘0 van deze eeuw, dan weten we wie goed was en wie fout, tijdens de Hete Vrede.

 

 Want zo heeft Claudia de Breij (zelf zat ze in het verzet tijdens de Koude Oorlog) deze tijd genoemd, en haar nieuwe voorstelling dus ook. In deze tijd waarin "gelijk hebben" het grootste goed is, twijfelt De Breij aan alles, en daar maakt ze grappen over. Wat ze zeker weet, dat zingt ze.

Claudia de Breij, als altijd met de band, de grote bek, en misschien wel met een jurkje.

iClaudia / 2009

Lieve RealMe76@hotmail.com, We moeten ophouden elkaar zo te ontmoeten. Het was geweldig zolang het duurde, maar het loopt uit de hand. Ik verwaarloos mijn werk, jij laat de aardappels voor je vriendin aanbranden omdat wij samen virtueel dineren op Second Life... Het is genoeg. Get a life.

 

Als het al zo leuk is om mensen te ontmoeten op MySpace, een baan te hebben op Second Life en virtuele seks via xxx.com, stel je dan eens voor hoe het zou zijn om écht mensen te ontmoeten! Om echt te werken! Om het daadwerkelijk met iemand te doen! Claudia de Breij wil, voor de virtuele wereld definitief belangrijker wordt dan de echte, nog één keer met u meemaken hoe dat ook alweer was, vroeger. Dat mensen in een zaal gingen zitten, dat iemand op een podium ging staan en dat dan Echt Dingen Gebeurden.

Hallo lieve mensen / 2007

Marlène Dietrich ! Marilyn Monroe ! Bob Hope ! Albert West ! Allemaal gaven ze hun krachten voor onze jongens aan het front. Maar waar blijft Claudia de Breij?

 

Hallo Lieve Mensen is het derde avondvullende theaterprogramma van Claudia de Breij. Nog steeds begeleid door haar vaste mannen Sander Geboers, Rogier Wagenaar en Thijs Lodewijk. Nog steeds vol muziek, grappen en improvisaties. Maar voor het eerst ook gevaarlijk actueel. Voor Hallo Lieve Mensen kruipt Claudia in de huid van een leeftijdsloze variété ster, die niet alleen schitterde aan het front in Duitsland, maar ook in Irak. Optreden voor een publiek, dat heel hard lacht omdat het weet: "Vandaag was het iemand anders die pech had; morgen kan die bom vlakbij mij ontploffen".

Claudia zuigt / De wilde frisheid 2009

Je zit achterop de stofzuiger. Mama trekt je de kamer door. Sinterklaas bestaat. Met kerst wordt het vrede. De grote vakantie duurt voor altijd en dan gaan we naar de Efteling. Later ga je ook een Efteling bouwen.

 

Of je wordt kapster. Of misschien wel minister-president. Maar dan moet je wel ontzettend lief zijn. En eerlijk. Anders word je natuurlijk nooit zoiets hoogs. Mama maakt een scherpe bocht, dat geeft een leuk gevoel in je buik. De kamer is klaar. De stofzuiger gaat uit. Nu moet je eraf.

 

Claudia Zuigt werd opgenomen op 3 en 4 juni 2005 in de Stadsschouwburg Groningen. De Wilde Frisheid op 10 en 11 november 2003 in De Kleine Komedie.

Ik mis je. Maar ik mis je zo graag

want wanneer ik je mis

weet ik weer hoe goed het is

dat jij bestaat

 

Design / BorgDesign

#claudiadebreij