CLAUDIA DE BREIJ
Rechtenvrije fotos voor de pers, klik hier.

 

Claudia de Breij (Utrecht, 13 maart 1975) maakt theater, muziek, boeken en televisie.

 

Daar heeft ze niet voor doorgeleerd.

De Breij haalde, achtereenvolgens, haar mavo-, havo- en vwo-diploma aan het Koningin Wilhelmina College te Culemborg. Ze deed acht jaar over de middelbare school, waarvan veel tijd besteed werd aan schoolkrant en -cabaret.

 

Hierna studeerde ze twee jaar Algemene Letteren in Utrecht, maar met een propedeuse op zak voor de vorm besloot ze dat haar academische carrière klaar was. Als student won ze het cabaretfestival van het Cultuurcentrum van de Utrechtse universiteit, Parnassos. Claudia besloot verder te gaan op die weg, ook nadat ze werd afgewezen aan de Amsterdamse Kleinkunstacademie. Daarna werkte ze op eigen kracht verder werkte aan haar theaterloopbaan.

 

Ze leefde intussen van wat ze verdiende met radio- en tv-werk (o.a. de programma’s VaraLaat en De Wereld Draait Door op televisie en de uren tussen 12 en 2 op 3fm), en kon op die manier verder bouwen aan haar theaterdroom. Claudia maakte vele avondvullende theaterprogramma’s (zie elders op deze site). Het programma Hete Vrede werd in 2010 door een vakjury verkozen tot het beste cabaretprogramma van het jaar, wat De Breij de Poelifinario opleverde. Het openingslied uit de voorstelling Hete Vrede, Mag ik dan bij jou, werd een evergreen.

 

In 2012 richtte De Breij haar eigen impresariaat op: Breijwerk. Breijwerk verkoopt naast voorstellingen van De Breij zelf, ook voorstellingen van onder meer Peter Pannekoek, Alex Ploeg en Daniëlle Schel.

 

Intussen bracht de Breij meerdere succesvolle boeken uit, waaronder ‘Krijg nou tieten’ en ‘Neem een geit’. In 2015 ontving zij de Louis Davidsring uit handen van de vorige drager Herman van Veen. In 2016 maakte Claudia de Breij (als eerste vrouw) de Oudejaarsconference.  Hierna volgde de voorstelling #NU, die vanwege de coronapandemie nooit is opgenomen voor televisie -wie één van de ruim 200 voorstellingen live heeft gezien hoort dus bij the happy few die het geheim weten van het spectaculaire einde...

 

In 2019 speelde Claudia haar tweede Oudejaarsconference, om vervolgens in 2020 op verzoek van Carré te werken aan een familievoorstelling. ‘Hier Ben Ik’ is een muzikale vertelling naar aanleiding van het levensverhaal van Heintje Davids. Over het maakproces van deze voorstelling maakte documentaire-maker Suzanne Raes de film ‘Hier Zijn Wij’, die op 26 april 2021 te zien zal zijn op NPO2.

 

Wanneer de tijd coronatechnisch rijp is, zal Claudia -geheel in de geest van Heintje- de voorstelling weer gaan spelen. En nog eens. En nog eens.

 

Tot die tijd werkt ze aan het album ‘Hier Ben Ik’ (geplande release rond 25 april 2021) en aan de livestream ‘The Safe Cave’ (NPO3).

 

 

 

Ik mis je. Maar ik mis je zo graag

want wanneer ik je mis

weet ik weer hoe goed het is

dat jij bestaat

 

Design / BorgDesign

#claudiadebreij